08/07/2021

Jeg har en sejlbåd på 8 meter og er i tvivl om hvilke lanterner jeg skal føre i danske farvande

I Danmark gælder følgende regler om lanterneføringen.
Er båden over 7 meter men mindre end 12 meter skal den have godkendte lanterner og det er strengt taget lanterner med radius på min. 3,50 cm, såsom serien Aqua 40.
Er båden over 12 meter men under 20 meter skal den have de større versioner, såsom serien Aqua 50.
Både under 7 meter skal kun føre lanterner om det er fysisk muligt og i givet fald, som serien Aqua 25, men under alle omstændigheder et 360 grader hvidt lys.
Dette gælder i danske farvande, men i tyske farvande er der lidt andre regler, som eksempelvis flere lanterneproducenter selv beskriver i deres katalog og som IKKE kan overføres til Danmark uanset om de opfylder CE reglerne.  

Angående CE mærkede lanterner.

Lanterneproducenten i Tyskland anfører dette:
Constructed according to the safety regulations of the European Union. CE does not replace the national approval or wheel mark approval.
I følge de her viste lanternemål vil det for de fleste sejlere i danske farvande i praksis betyde at de skal montere en lanternetype (dog ikke opfattet af LED), der minimum har en indre radius på 35 mm, svarende til Aqua serien 40.
Desværre angives i nogle bådudstyrskataloger, at lanternestørrelser, som Aqua 25 dækker både op til 12 meter, hvilket ikke er rigtigt efter gældende bestemmelser fra Søfartsstyrelsen.

Her de omhandlende lanterne bestemmelser hentet fra Søfartsstyrelsens hjemmeside.

https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:fe795883-9001-4d4d-a009-9735b928ac24