Gelcoat reparationer

Gelcoat skader opdeles her over og under vandlinjen (osmose)

Ridser og huller i gelcoaten
Det er næsten umuligt at undgå små ridser og skader i gelcoaten.
Revner og ridser der ikke er så dybe, at de går helt ind til laminatet er nemme at reparere, så at de næsten ikke kan ses.
Mange gelcoatfarver kan købes i de almindeligste farver og kan evt. farvetilpasses ved køb af flere dåser.  Hærder tilsættes EFTER blanding.

1. Fribordets gelcoat har fået et hårdt slag og et stykke gelcoat er gået løs. Fjern løse rester med en knivspids og tør rent og fedtfri området med acetone.
Hvis det blot er en ridse, kradses denne lidt op med kniven.

3. Efter et par døgn grovslibes den hærdede spartelmasse, så overfladen er en anelse dybere end omgivelserne. Dæk af med tape langs området.Heri lægges den rigtige gelcoatfarve (G), eller en blandet to-komponentmaling i samme nuance.

2. Hullet spartles med epoxy spartelmasse blandet med to komponenter fra hver sin tube. Lad blandingen stå et par minutter. Mindre revner kan males direkte med gelgoat. Temperaturen skal være mindst 5-10° og helst højere.

4. Til slut vandslibes hele området med papir 1200. Skyl og rens området for slibestøv og poler efter med slibemiddel rubbing og en polish.  Til sidst poleres med voks og skrammen er nu usynlig, i al fald på mere end en meters afstand.

Sådan fjernes osmoseblærer fra bunden

Hvis din båd er 15-20 år gammel kan den pludselig få osmose. Osmose er mange år om at udvikle sig og blive synlig. Polyesteren man anvendte indeholdt små luftblærer der langsomt opsuger vand og reagerer til glycol eddikesyre. Nyere både er lavet af meget bedre materialer, der ikke får osmose.

Osmoseblærer ses som flade blærer på 2-10 mm i diameter eller med riskorn-form. De er tydeligst ved fladt strejflys om efteråret. Til foråret kan blærerne være tørret ind, men de ses evt., når bunden slibes.

Blærerne opstår, hvor glasfiberen indeholder små luftbobler, støvkorn og er dårligt hærdet sammen med tynd gelcoat og tynd eller manglende epoxyprimer. Så kan vanddamp diffundere gennem primer og gelcoat og samle sig til vand i hulrummene. Vandet opløser salte i dårligt hærdet polyester, og opløsningen skaber et osmotisk tryk på 2-5 atm. Det kan trykke ud blærer i gelcoaten. Væsken i blærerne lugter eddikeagtigt og undertiden mandelagtigt.
De sidste mange år har man vidst, hvad der forårsagede osmose, og nyere både burde ikke få osmose, mens der er risiko i ældre både, især i sprøjtestøbte både, der kan indeholde luft­blærer i polyesteren. Risikoen mindskes, når båden er på land om vinteren, hvorved eventuelt vand diffunderer ud igen. Osmoseangrebet skal altså starte forfra hvert år, og det når måske aldrig at blive alvorligt.
Risikoen øges, når båden er i vandet året rundt. Risikoen øges i ferskvand, hvor osmose­trykket bliver større end i saltvand.

De små osmose blærer ses tydeligst om efteråret lige efter at båden er taget på land. Ved få osmose blærer slibes der kun i det område.

Ved slibningen af bunden er det vigtigt, at man bruger slibeudstyr med støvsuger, der kan opsamle slibestøv. Næsten alle havne har i dag forbud mod at man sliber bundmaling af uden brug af støvsuger.

Sådan opstår osmose. Vandmolekyler ude- og indefra trænger ind i gelcoaten (G) og glasfiberlaminatet (L). Hvis der er luftbobler kondenseres vandmolekylerne til vand. Vandet vil danne glycol-eddikesyre. Opløsningen skaber et osmotisk tryk og der vil opstå buler i gelcoaten(O).
Fugt indvendig i båden vil også forsøge, at trænge ind i glasfiberen og gennem laminatet (M), derfor skal glasfiberen indvendig i båden også været forsejlet effektivt med gelcoat eller en beskyttende maling.

De små osmose blærer ses tydeligst om efteråret lige når båden er taget på land. Ved få osmose blærer slibes der kun i det område.

Ved slibningen af bunden er det vigtigt, at man bruger slibeudstyr med støvsuger, der kan opsamle slibestøv. Næsten alle havne har i dag forbud mod at man sliber bundmaling af uden brug af støvsuger.

3. Fjern bundmalingen helt ind til gelcoaten. Brug en speciel slibemaskine (A) med støvsuger og slib bundmalingen af i hele det område der skal repareres. Brug støvmaske og sikkerhedsbriller. Man kan også vælge at skrabe bundmalingen af (B).

4. Fjern bundmalingen helt ind til gelcoaten. Brug en speciel slibemaskine (A) med støvsuger og slib bundmalingen af i hele det område der skal repareres. Brug støvmaske og sikkerhedsbriller. Man kan også vælge at skrabe bundmalingen af (B).

5. Når alle blærerne er fræset ud skyldes bunden grundigt med ferskvand for at fjerne al eddikesyren. Skyld igen efter et par dage. Det er bedst at udføre arbejdet om efteråret, så bunden kan tørre grundigt igennem inden malingen i foråret.

6. Når alle osmose huller er helt udtørrede for eddikesyre og fugt, sparles hullerne op med en epoxy filler. Derefter slibes bunden med maskine eller i hånden. Evt. skal der sparles mere i hullerne, da epoxy filleren kan svinde lidt ved hærdningen.

7. Når bunden er helt glat påføres den et beskyttende lag maling fx High Protect* eller Gelshield 200**. Disse malinger forhindrer effektiv vandet i at trænge ind igen til gelcoaten, så der ikke igen dannes osmose-blærer. *) Hempel. **) International.

8. Efter et par dage kan bunden finslibes og rengøres grundigt inden der påføres to til tre lag primer (A), som underlag for bundmalingen(B). Påfør malingen med rulle. Rullen må ikke være for grov, da malingen så bliver meget ujævn og toppet. Husk mellem sidste gang primer og første gang bundmaling skal primeren stadig være nappe-tør.  Hærdes den helt op skal et nyt lag påføres.