Ladefordeler

Generator versus dynamo
I en båd drives generatoren via ventilatorremmen fra motorens krumtapaksel og har som opgave, at holde bådens batteri opladet.
Frem til midten af 1960’erne var jævnstrømsdynamoen den hyppigst benyttede “generator”.
Fra midten af 1960’erne blev vekselstrømsgeneratoren mere almindelig og er i dag den dominerende type.
Den har flere fordele:
Efter som den ikke har nogen kommutator slides børsterne ikke lige så hurtigt, som på en jævnstrømsdynamo.
Desuden kan den frembringe en tilstrækkelig opladningsspænding allerede ved motorens tomgang.
Vekselstrømsgeneratoren er forsynet med ensretter, eftersom batteriet skal oplades med jævnstrøm og som styres fra generatoren laderegulator.

Skal du udskifte den gamle generator er det vigtigt, at du får den størrelse som passer til din motors normale omdrejninger.
Det giver ingen mening, at købe et højt ydende generator, hvis denne ydelse opnås ved 4000 omdrejninger og de motors march-hastighed gøres ved 1600 omdrejninger. 
En generator er standard forsynet med kontroller, som er tilpasset bilmarkedet og derfor yder den nye generator, som ofte kun 50-70% af sin egentlige kapacitet. Nedenstående produkter kan ændre væsentligt på dette forhold og kan i praksis øge opladningen op til 5 x mere.

Denne regulator monteres parrellelt med generatorens egen kontroller, som således kan virke som en backup enhed. Foruden at øge effekten kan den opsættes til at oplade dine batterier efter fabrikens foreskrifter også gældende for lithium batterier.

Er målet alene at øge kapaciteten fra generatoren mest muligt kan denne enhed gøre dette arbejde virkeligt effektivt.

Alle disse enheder er fordelere fra din generator. 
Jeg skal kun her nævne at Septor enhederne egentlige er almindelige relæ (det sidder indbygget i den ene ende af boksen).
Dioden er simpel at installere, men har alt for stort tab over dioden.

Pro Latch virker som et relæ, men modsat et normalt relæ bruger det langt mindre strøm og er derfor også meget velegnet til at fordele den relativt sparsomme strøm, som kommer fra et eller flere solpaneler.
Det kan tilkobles en fjernbetjening, som her vist.

Pro split er min favorit alene fordi det er nemt at installere. Det kan fordele op til 3 batterigrupper alt efter model og store strømstyrker.
Samtidig holder overvåger det fejl i generatorens output og andet.
Som vist på diagrammet har jeg også tilkoblet Pro Reg delen for at optimere min gamle generators ydelse og helt specifikt oplader mine AGM batterier forskriftsmæssigt og i forhold til temperaturen.