Ekkolod og sonar

Så er tiden måske kommet til at du skal udskifte dit gamle Seafarer Ekkolod, som sandsynligvis har tjent dig gennem mange år.
Det nemmeste er at lade transduceren være og købe et nyt fra NASA marine i UK da arbejdsfrekvensen stadig er den samme.

Ønsker du et bedre ekkolod eller skal det kunne integreres med dine øvrige instrumenter skal transduceren skiftes med en anden type og det betyder at transduceren får en større diameter.

Vælg det rigtige ekkolod
Ekkoloddet er en uundværlig del af navigationen.
Mange steder er vandet blevet så uklar af forurening og alger, at det er svært at se bunden, men det klarer ekkoloddet.
Lystfiskere kan også få stor glæde af de nye ekkolod, der viser hvor fiskene er.

Når du har handlet ind efter en god vejledning i din lokale udstyrsbutik er det første og vigtigste du skal gøre, at montere ekkoloddets transducer.

De billigste ekkolod med tranducere (C), egner
sig bedst til mindre både med tyndt skrog. Større tranducere (D), kræver et større hul og tykkere skrog, de kan delvis forsænkes i glasfiberen, så vandmodstanden nedsættes.

Man kan købe transducere der kan monteres indvendigt i bunden af båden. Et plastrør (E) limes fast med 2-komponent lim (G). Røret fyldes med minerals olie eller sæbevand (F). Der må ikke være luftbobler i væsken eller i glasfiberlaminatet (H).

Inden monteringen streges der op hvor transduceren skal monteres. Den skal sættes ca. 1/2 m foran kølen så ekkoet ikke rammer denne, og helst midt i bådens midterakse. Bor med et 5 mm bor indefra og ud gennem skroget.

Hvis transduceren skal forsænkes lidt ind i glasfiberen bores der først op med et fladbor på kravens diameter. I de fleste tilfælde skal den kun forsænkes 3-5 mm. Derefter bores selve hullet der passer til transducerens diameter.

Inden transduceren sættes på plads smøres der fugemasse (J) rundt på det nederste af gevindet og kraven. Brug en god  ”marine” fugemasse. Sørg for at transducerens bund er helt ren. Der findes tranducere der kan løftes op og renses indefra.

Indvendigt påføres fugemasse rundt om tranduceren inden den fastspændes (J). Ledningen føres til bage til instrumentet gennem bådens el-rør, men evt. skal der bores igennem et skot eller to. Hullerne tætnes ligeledes med fugemasse

Med et langt målebånd måles dybden til bunden fx inde i havnen. Nu kan man indstille ekkoloddet til enten at vise dybden under kølen (A) eller den reeelle dybde (B). Der findes også ekkolod, der gengiver et 3D billede af bunden (B2).

Den hækmonterede transducer bruges af mange lystfiskere, og skærmen giver et godt billede af hvor fiskene befinder sig. Torskene på bunden og makrellerne længere oppe. Nogle modeller har indbygget GPS så waypoints kan lægges ind.

Mange fiskeekkolodder leveres altid med en hæktransducer, men fortvivl ikke, denne transducer kan nemt monteres indvendig i båden. Har båden sandvisk skrog skal der først afskæres den indvendige og sandvis materialet og transduceren placeres som et normalt enkelt skrog.

Slib let og rens af med acetone og påfør så noget siliconegummi i en mængde som gør at der ikke opstår luftbobler mellem transducer og inderskrog.

Interphase sonars blev i sin tid købt af Garmin, som ville overtage denne avancerede teknik.
Disse produceres ikke mere, men hvis interesse er der et restlager i Lynettens Bådservice A/S.
Så venligst spørg, evt. 
www.http:// baadservice.dk

Sonar med 2x hæktransducer
– vandret/lodret scanning.
iScan V90SE fra Interphase i USA scanner både fremad i lodret og vandret plan. Den henvender sig især til langturssejleren der båd vil have en advarsel om der er en grundstødning forude eller skal finde vej ind mellem koreller og andre snævre sejlløb. Fra den røde SE-200 boks er det muligt at tilslutte den til PC og andre søkortplottere med videoindgang.
Lang fremadrettet scanning
– Lodret eller vandret.
Skanner bundforholdene fremadrettet op til 5 gange den aktuelle dybde.