Man får mere komfort og maden tilberedes bedre og hurtigere med et gaskomfur
installeret i båden. Se her, hvordan den sikre gasinstallation skal være og hvordan du bygger om i pantryet, så der bliver plads til et nyt gaskomfur med ovn.
Der er mange gode grunde til at vælge gas til båden. Det er billigt, og gasapparater kan man altid benytte til søs – selv i høj sø. Gas giver også en lugtfri og effektiv forbrænding, og de nye brændere giver en bedre varme, hvilket er en klar fordel ved stegning af fx bøffer på blusset eller brød og fisk i ovnen.
I lystbåde må der være maks. 11 kg gas, eller som normalt 2 flasker à 3 kg, mellem dæk og vandlinje. Den blå 3 kg IC-International Campinggaz, der er af fransk oprindelse, er blevet næsten standard i hele Europa og kan købes også i Middelhavsområdet. Flasken er godkendt til butangas, der kan bruges ned til ca. 0 grader. Men skal man sejle om vinteren, skal man vælge propangas, der kan anvendes ned til minus 30 grader. Nogle leverandører skifter selv gastyper om vinteren, men forhør dig hos din forhandler.
Gas er mere sikkert end petroleum og sprit. Den reviderede lov om gasinstallationer i lystbåde sikrer, at de rigtige materialer og tilbehør anvendes. Siden 1. januar 1996, hvor EU’s regler om CE-mærkning og producentnummer blev vedtaget, må der ikke fremstilles gasapparater uden CE-mærkning.
Der følger udførlige brugsanvisninger med hver enkelt del, man skal bruge. Går man samtidig frem efter disse 10 punkter, er man sikker på at få en rigtig og sikker gasinstallation.