Log og vindsystem

Nem montering af trådløs vindmåler

Her skal ikke trækkes kabler igennem masten. En sender i transduceren sender trådløst et signal til instrumentet i cockpittet.
Et typisk spørgsmål er ofte om man skal vælge en trådløs vindmåler eller med ledning.   Jeg har selv valgt med ledning, fordi der i forvejen var monteret en gammel vindmåler med ledning og så kunne jeg bruge denne til at trække en ny gennem masten.
Om dette ikke var tilfældet ville jeg vælge den trådløse version, med de relativ få ulemper dette betyder i forhold til elektrisk støj og et batteri i topdelen, hvis opladelige batteri på et tidspunkt skal udskiftes.

Sættet består af det digitale instrument, der blot skal tilsluttes 12v. Transduceren i toppen af masten har en lille solcelle indbygget der sørger for strøm nok til, at signalet kan sendes til instrumentet i cockpittet.

Transduceren er meget nem at montere fra en mastekran. Der skal bruges en boremaskine, bor og stjerneskruetrækker – det er alt.
Brug en spand til at have løsdelene i.

Placer holderen til stangen, så det forreste hul sidder i midten, og bor for til den forreste selvskærende skrue. Denne skrues i og holderen drejes sådan at stangen peger lige frem. Bor derefter de agterste huller og sæt skruerne i dyppet i lidt syrefri silikonegummi.
Skal vindex-en flyttes kan denne også flyttes til en placering på siden af mastetoppen.

Det er vigtigt at transduceren flugter nøjagtig med bådens længderetning ellers bliver den sværere at kalibrere.
Instrumentet viser relativ vindretning, men kan også vise sand vindretning, hvis det også modtager signal fra en log.

Billeder venligst stillet til rådighed af Flemming Hansen