Epoxy reparation

Reparation af skrog med epoxy
Reparation af gammel glasfiber fx et hul i skroget repareres bedst og lettes med epoxy, der også er 3-4 gange stærkere end almindelig polyester. Epoxy er lugtfri og har ingen opløsningsmidler og er behageligere at arbejde med frem for polyester.

Et stort hul i stævnen er repareret med epoxy.
Et epoxy reparationssæt indeholder forskellige forstærkningsmaterialer og fyldstoffer, så man kan tilpasse produktet nøjagtigt til forskellige typer af reparationer.
Her er vist hvordan epoxyen fra West System anvendes.
Da epoxy hærder ved lavere temperatur end glasfiber er det meget velegnet til forårsreparationer, hvor temperaturen tit ikke når over 10 grader.

Mindre portioner epoxy resin og hærder blandes i forholdet 5:1 fra dunke med pumper (A+B).
Større portioner blandes i en skål, hvor indholdet vejes på en digital køkkenvægt (C).

Til reparationer med epoxy, skal man bruge specielle måtter vævet med to trådretninger (D). Glastypen kaldes også roving.
Alm. glasfibermåtter til polyester kan ikke gennemblødes nok og limningen bliver dårlig.

Hvis der skal repareres et hul i glasfiberskroget efter fx en søventil er fjernet eller en skade, skal der først slibes en fordybning udefra (E)
og en mindre indvendig (G).
Brug en grovkornet sliberondel (F).

Derefter klippes flere lag glasfibermåtte (H) ud i passende størrelser, så man opnår den rette tykkelse. Bland epoxy’en og mal den på reparationsstedet og på måtterne (J). Brug gummihandsker.

De våde glasfibermåtter (K) lægges på med penslen og duppes med poxy til de er helt glasklare. Ved mange lag kan man presse måtterne fast med en speciel gummiskraber (L), så alle luftbobler kommer ud.

Ved reparationer i bunden af båden, kan måtterne have svært ved at blive hængende når de er våde. Efter 3-4 lag kan man sætte tape henover måtterne indtil de er hærdet.

Efter 3-5 lag er det nødvendigt at lade måtterne hærde. Ved længere pauser kan epoxy ’en stivne med en voksagtig overflade. Derfor skal al voks fjernes med varmt vand
og skuresvamp.
Når det er knastørt, kan man lægge nye lag på.

Når epoxy ’en er hærdet helt op efter et døgns tid slibes stedet med slibemaskine med støvsuger. Epoxy støv lugter ikke, men det må ikke komme på huden, så beskyt dig ved at bruge støvmaske, briller, handsker og hue.