Taklinger og splejsninger

Taklinger
En takling er, at der er viklet snor rundt om tovet.
Taklegarn er tynd stærk snor, ofte med voks (bivoks) på overfladen.
For at undgå, at tovværk flosser i enden skal det have en besnøring, en takling. Noget tov kan smeltes i enden, men alligevel skal det have en takling, hvis det skal holde i mange år, og i så fald skal det være en syet takling.
På denne side er to simple taklinger, der er hurtige at lave, men som ikke holder så godt.

Amerikansk takling

1. Læg taklegarnet i en bugt op mod tovets ende.

2. Rul taklegarnet et antal et antal gange rundt om tovet, så taklingen bliver 1½ gang tovets tykkelse. Stik taklegarnets ende gennem øjet på bugten.

3. Træk i den modsatte ende af taklegarnet, så samlingen bliver skjult.

Almindelig takling
Kan kun anvendes på enden af et tov, men kan laves , så toværkets afslutning kan blive stærkere.

1. Læg 4-6 tørn om tovet, og den ene ende af taklegarnet, som derved låses.

2. Den anden ende af taklegarnet lægges modsat vej rundt om tovet og man fortsætter med at vikle rundt, samme vej som før, men nu også rundt om den anden ende.

3. Der trækes nu til i den anden ende, hvorved taklingen bliver fuldført. Taklingen skal nu være ca 1½ gang tovets tykkelse.

Syede øjetaklinger er gode at kunne og som er et nemt alternativt til de noget mere avancerede splejsninger, som kræver en investering af specielt splejseværktøj.
Den klassiske øjesplejsning, som enhver sømand bør kunne lave og i hvert fald her, som foretaget på et treslået tovværk.
Husk hver etape (omgang) skal bestå af et indstik af ALLE tre kodeler INDEN du går videre med den næste omgang og alle indstik skal ligge på linje.

Illustrationer er venligst udlånt af Jørgen Ring.