LED lamper

LED lamper til båden.
Oplagt at du skal skifte dine lamper i båden ud med LED pærer og sparer omkring 80% af strømforbruget, som kan få afgørende betydning om hvor længe du kan ligger for anker eller sejler for sejl.
LED er en forkortelse af Light Emitting Diode.
Det er en elektronisk diode, som omsætter strøm til lys og til med gør det, uden at udvikle ret meget varme.
Dette er en afgørende forskel fra en gammeldags glødelampe som kun udnytter 10% af energien til lys og bruger 90% til varme og som ingen har glæde af.
Vi kender også alle fejlen i en glødelampe, som typisk er når glødetråden knækker eller ophænget bryder sammen ved et slag eller blot små rystelser.
Disse forhold er ikke gældende for en diode.
Lyskilders effektivitet angives i lumen pr. watt.
Glødelampen afgiver ca. 10 lumen pr. watt, hvorimod dioden giver næsten 100 lumen pr. watt.

Farvegengivelsen.
For nogle år siden var det største problem med disse LED pærer det forfærdelige kolde lys, lige som fortidens første lysstofrør.
I dag kan du endog vælge mellem mange farver som kan tilpasses de forhold hvor din belysning skal benyttes.
Farverne angives med enheden CRI (Colour Rendering Index) hvor almindeligt dagslys er sat til 100.
Farvetemperaturen måles i Kelvin.
Den synlige farvetemperatur starter ved ca. 800 Kelvin.
Temperaturer under 3000 Kelvin kaldes varme farver og er rødlige eller gule i lyset. Farvetemperaturer over 5000 kaldes kolde farver og er mere blålige.

 

Desværre oplever stadig mange sejlere støj i deres elektroniske udstyr, som VHF og lignende sårbare instrumenter.
Ofte viser det sig, at det netop er noget LED udstyr, der er årsagen til denne forstyrelse også selv om produktet har er påført et CE mærke.
Du kan teste en sådan tvivlsom LED pære ved at tage en transportabel FM eller DAB radio og holde antennen tæt på pæren.
Støjer den må du finde dig en anden leverandør af dine LED pærer.

Som allerede nævnt kan nogle (ofte meget billige) lysdioder forårsage elektromagnetisk interferens og kan dermed forstyrre især VHF-frekvensen lige som også AIS transmissioner og GPS data kan påvirkes i uheldig retning.
Den største påvirkning skyldes som regel diodens omkringliggende design og dennes isolering.
Kilden til den elektromagnetiske interferens kommer oftest fra reguleringen af diodens indgangsspænding på 10V – 14V via en DC/DC konverter og som fremkalder et kredsløb med en høj induktans og som igen frembringer et elektrisk felt gennem kredsløbet.
Det er et krav at også lysdioder skal overholde gældende CE-bestemmelser, her under EMC, men det er importøren der har det endelige ansvar at disse bestemmelser også er overholdt.
Hvad er EMC ?
Et produkts evne til rent elektromagnetisk at fungere sammen med andet elektronisk udstyr er et af de væsentligste elementer for produktgodkendelse i ethvert land verden over.
EMC-test
Med en EMC-test får du dokumenteret den elektromagnetiske udstråling og robusthed på dit produkt. Testen er central i forhold til at opnå CE-mærkning eller andre typegodkendelser.