Kikkert

En kikkert er rigtig mange ting.
Der er mange kvaliteter og mange egenskaber der kan opfyldes, men du kan ikke få alle egenskaber i en enkelt kikkert.
Derfor gå til din bådudstyrsforhandler og få flere oplysninger og både mærke og ikke mindst, at prøve at kikke i din kommende kikkert.
I denne beskrivelse vil jeg udelukkende beskrive en såkaldt havkikkert.
7×50 er det magiske tal, når vi taler om havkikkerter.
Det angiver, at kikkerten har 7x forstørrelse, og at objektivet er 50 mm i diameter. Havkikkerter skal have en relativt stor objektiv åbning for at slippe masser af lys ind under mørke og overskyede forhold.
Ofte ser jeg at en sejler alligevel har købt en 8x 40 kikkert, som jo giver 8 x forstørrelse og som jo er bedre end 7 x forstørrelsen.
Problemet med netop denne kikkert er at når forstørrelsen går en gang op bliver den udsigtsvinkel en gang mindre og derfor kan det være svært at holde fokus på et objekt, bøje eller skib du søger at fastholde. Der skal ikke være mange bølger før objektet er faldet ud af din synsvinkel.
Når du i objektivet går fra 50 mm ned til 40 mm betyder det et mindre lysindfald og som gør at kikkerten blive sværere at bruge ved skumringen eller direkte ved natsejlads.

Selve objektivernes kvalitet er meget vigtig lige som vi kender det fra brillekøb. Købe BAK-4 prismer eller samme kvalitet og som havkikket skal du vælge en vandtæt kikkert, som næsten altid betinger at kikkerten også er nitrogen-fyldt.
Luftarten nitrogen gør at linsernes meget vigtige coating ikke nedbrydes ved en kontakt med ilt fra atmosfæren, men bevarer sin oprindelige klarhed.
En kikkert har to linsesystemer, et for hvert øje og dette er også vigtigt at bevarer når du vælger din nye kikkert. En langt billigere kikkert er en kikkert af central-fokuseret kikkert, der med sin justerskrue kan flytte den ene side af kikkerten frem og tilbage. Har kikkerten ikke denne centrale justerskrue, men ingen over hovedet er kikkerten af autofokus typen, som betyder at justering til en givet objekt ikke skal finjusteres.
Man kalder også denne kikkerttype at have individuel fokusering.
Du justerer blot justerskruen i højre og venstre side til 0 – nul eller hvad som der måtte svarer til dine brillers optik.
Denne kikkerttype kan således ikke se skarpt inden for typisk 20- 50 meter, hvad du næppe behøver, men alt står skarp fra denne afstand til uendelig.
En efterhånden god tillægsegenskab for en kikkert er et pejlekompas.
Det praktiske ligger i at om du har en opgivet kurs til en endnu ikke fundet søafmærkning kan du kikke i den rigtige retning og omvendt har du fundet mærket kan du give din styrmand den pejlede kurs.

SUPPLERENDE OPLYSNINGER.

  • Når du er hos din forhandler bør du gå uden for forretningen.
    Prøv selv at kikke langt og ikke efter andre billige tilbud hos naboen, men kik ud af siderne i kikkertens objektiv. Det er ofte i synsfeltets yderområde at linsen ikke er helt optimal.

  • Prøv også at se ned i kikkerten fra okularsiden (den store linse), hvor du her kan se dit effektive synsfelt.
    Afhængig af konstruktion kan man ofte se nogle skyggefelter, der ligger i ydersiden og det er ikke optimalt for den fremtidige brug af kikkerten.
    Ved en god konstruktion vil disse skyggefelter ikke være at finde og derfor ligger uden for synsfeltet.